De draagdoek, Achtergrond informatie

Meer informatie over het assortiment draagdoeken en babydragers

Het assortiment: draagdoeken, babydragers en draagjassen

In de baarmoeder krijgt de baby een constante stroom van voeding en bewegingen, warmtula-wrap2 geborgen in een afgebakende ruimte. Mama is constant voelbaar en hoorbaar aanwezig, een veilige haven voor de ongeboren baby. Ook na de geboorte zoeken mensenbaby’s deze geborgenheid, het huid op huid contact met de moeder en (borst)voeding op verzoek.

In 1970 heeft de bioloog Bernhard Hassenstein, naast de bestaande groepen ‘Nestvluchters’ en ‘Nestblijvers’ een derde groep toegevoegd binnen de groep van de zoogdieren, dit zijn de ‘Dragers’. Mensenbaby’s behoren tot deze groep. De kleintjes van deze groep worden geboren met open ogen en oren, het zijn miniaturen van hun ouders. Maar ze hebben een constante stroom van zorg nodig om te kunnen overleven. Binnen deze groep kunnen we nog een onderscheid maken in passieve dragers en actieve dragers. Passieve dragers zijn bijvoorbeeld kangourou’s, zij hebben een buidel van waaruit de kleine in foeutushouding opgroeit. De groep actieve dragers, waaronder de mens, hebben een grijpreflex. Kleine aapjes grijpen zich vast aan de vacht van hun moeder. Ook mensenbaby’s hebben deze grijpreflex, baby’s grijpen zich vast met de beentjes, de armpjes en de handjes. Met of zonder draagdoek, nagenoeg alle ouders dragen hun kindje vaak en veel op de heup. Een ideale en veilige plek om de wereld te verkennen. ‘Dragers’ zoeken constant contact met hun verzorgende, de eerste maanden na de geboorte vooral met de moeder. Een baby heeft huidhonger !

De draagdoek, de voordelen

Het dragen in een draagdoek kent veel voordelen voor de baby zowel op physiologisch als op psychologisch vlak:

 • Het dragen geeft de baby een gevoel van veiligheid en vertrouwen. De baby hoort het hart kloppen van zijn moeder, haar geur, haar geluid. Een veilige plek om de wereld stukje bij beetje te ontdekken.
 • Het huid op huid contact helpt met het reguleren van de temperatuur van de baby.
 • Helpt mee om de moeder(vader)-kind band te versterken.
 • De nabijheid van het kindje stimuleert de melkproductie van de moeder. Een bijkomend voordeel van de draagdoek is de mogelijkheid om discreet te kunnen voeden, evenals het voeden op verzoek.
 • Het dragen helpt bij buikkrampjes en reflux. De beweging en de massage door het huid op huid contact helpen bij de spijsvertering en verminderen hierdoor de krampen. Bij reflux worden baby’s over het algemeen graag rechtop gedragen.
 • Het dragen helpt bij de ontwikkelng van de heupjes. Door de brede spreidzit, waarbij de baby een iets bolle rug heeft en de knietjes hoger dan de billetjes, zijn de heupen in de ideale posities om zich te ontwikkelen. Het dragen in een draagdoek kan niet alleen heupproblemen voorkomen maar ook helpen bij het behandelen van heupdysplasie. Vraag in het geval van heupdysplasie wel altijd raad aan een (kinder) arts voordat u gaat dragen.
 • Door het bewegen van de drager, wordt het motorisch stelsel en de tastzin van het kind gestimuleerd, en krijgt zo de ruimte om zich goed te ontwikkelen.
 • Het dragen kent uiteraard ook voordelen voor de ouders:
 • De nabijheid van de baby helpt bij het versterken van de moeder(vader)-kind band. En kan zodoende jonge ouders helpen bij het ontwikkelen van het moeder(vader) gevoel, moeder (vader)instinct.
 • De handen vrij voor andere bezigheden; oudere kinderen, huishouden, voor sommige ouders ook tijdens hun werk.
 • Vanuit praktisch oogpunt: een draagdoek neemt aanzienlijk minder plaats in dan een grote kinderwagen, en is daarnaast ook een stuk goedkoper in aanschaf. Wandelen in het bos, op het strand of een winkelcentrum met roltrappen wordt zo ineens een stuk makkelijker.
 • Het plezier van het dragen.